Leven volgens Laura

Lau·ra (v.). 1. Van het leven genietend meisje.

Werk of geen werk, that’s the question

op maart 12, 2013

Ik ben dus werkloos.

Zo, dat is er meteen uit.

In mijn eerste post kwam dit al even langs, alleen gebruikte ik toen de meer eufemistische term ‘recent afgestudeerd’. Deze valt in dezelfde categorie als ‘between jobs’ en ‘werkzoekend’: het klinkt allemaal wat minder vervelend dan ‘werkloos’. Uiteindelijk komt het natuurlijk gewoon op hetzelfde neer. Hoe leuk ik het ook probeer in te kleden, feit blijft dat ik hard op zoek ben naar een leuke baan.*

Natuurlijk heb ik op dit moment de pech dat het Economische Crisis is. Afgelopen week was op het nieuws dat de snelst groeiende groep werklozen de groep ‘net afgestudeerde jongeren onder 27’ is. Tsja, daar pas ik dus precies in. Ik troost me dus met het feit dat ik lang niet de enige ben.

En, hoe is dat nou, werkloos zijn?

Hm. Ik zal niet ontkennen dat het voordelen heeft. Op dit moment is het bijvoorbeeld 15:08 op een dinsdagmiddag en zit ik hier rustig, in het zonnetje nog wel (achter glas, maar toch) een blogje te schrijven. Ik zou op dit moment ook een boek kunnen lezen, een uurtje kunnen gaan slapen of een volledig seizoen Friends kunnen kijken. Kan allemaal, aangezien ik niet, zoals de meesten van jullie, aan het werk ben of hoef te zijn. Klinkt goed toch?

Maar.

Maar, maar, maar.

Het is dus toch niet zo leuk als het klinkt. Want, wat blijkt nou: dat heerlijke vrije gevoel van ‘ik kan vandaag alles doen waar ik zin in heb’ is na een paar dagen (hooguit weken) echt niet zo heerlijk meer. Je geniet daar veel meer van als je éérst een hele week hard gewerkt hebt. Voor mij geldt bovendien dat ik altijd graag het gevoel heb dat ik mijn vrije tijd heb ‘verdiend’ – dus wil ik ook graag eerst wat nuttigs/zinvols doen voordat ik die DVD-speler aanzet of een heerlijke detective open sla. Daarbij heb ik vooral gewoon ontzettend zin om aan mijn Werkende Leven te beginnen na mijn Studerende Leven. Ik ben echt toe aan die volgende stap.

Het kostte me dus wel even moeite om te accepteren dat deze situatie best nog even zou kunnen voortduren. Ik heb verschillende mensen in mijn omgeving die 6 maanden tot een jaar nodig hebben gehad om een baan te vinden na hun studie. Ik heb me er nu op ingesteld dat het voor mij ook wel eens zo lang zou kunnen gaan duren (ik ben nu twee maanden aan het zoeken). Het probleem in mijn branche is dat er weinig vacatures zijn, waardoor er op iedere vacature rustig 200 aanmeldingen binnen komen. Dan behoor je gewoon niet tot de eerste selectie als kersvers afgestudeerde met weinig ervaring.

Inmiddels heb ik besloten dat ik mijn tijd ook nuttig kan gebruiken zónder werk.

Want waarom zou ik deze tijd niet gebruiken om allerlei dingen te doen waar ik de afgelopen jaren juist geen tijd voor had? Ik ben daarom ten eerste begonnen met een cursus Latijn, om mijn weggezakte gymnasiumkennis weer wat op te halen. Ik ben nu bij les 6, het gaat erg goed en ik vind het ontzettend leuk om te doen. Daarnaast heb ik mijn dwarsfluit weer eens onder het stof vandaan gehaald en ben ik bezig om langzaam weer op mijn oude niveau te komen. Verder besteed ik erg veel tijd aan lezen, altijd toch mijn allergrootste hobby, en aan het verbeteren van mijn prestaties bij yoga. Ook heb ik mijn vrije tijd kunnen gebruiken om verschillende mensen in mijn omgeving een steuntje in de rug te geven, iets wat veel voldoening geeft.

Met andere woorden: ook zonder werk is het leven nog leuk.

Wat overigens niet betekent dat ik nee zou zeggen tegen een leuke baan, natuurlijk. 😉

*Mijn moeder zegt overigens, zodra ik weer eufemistisch roep dat ik ‘net afgestudeerd ben’, altijd vrolijk: “Jaja, je bent Sjaan zonder Baan!”. Ik geloof dus niet dat ik hier mensen echt mee voor de gek houd. 😛

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: