Leven volgens Laura

Lau·ra (v.). 1. Van het leven genietend meisje.

De rode motor

op maart 18, 2013

Afgelopen zaterdag was het in heel Nederland de Open Dag van Zorg en Welzijn. Ik ben sinds 2010 bloeddonor en het leek me wel eens leuk om achter de schermen van Sanquin, de bloedbank, te kunnen kijken, dus Jouke en ik zijn zaterdagmiddag gaan kijken bij de Bloedbank bij het Maasstadziekenhuis.

Maar voor ik in ga op de Open Dag: hoe zit het met dat bloed donoren?

Ik dacht al een tijdje na over bloed doneren en besloot me in 2010 in te schrijven. Na verschillende medische keuringen werd ik goedgekeurd en nu geef ik drie keer per jaar (meer mag niet bij vrouwen) een halve liter bloed.

Ik vind dat niet leuk.

Ik vind het niet leuk om bloed te doneren. Het doet zeer (de naald is erg dik), ik zit een kwartier in een stresskussentje te knijpen omdat mijn bloed nooit hard genoeg het zakje in wil stromen en daarna ben ik 48 uur slapjes en snel duizelig. Hoewel het lekkers (na het doneren moet je iets eten, bijvoorbeeld een stroopwafel, mjam!) wel iets goed maakt, vind ik het toch vooral vervelend om te doen.

Waarom ik het dan doe?

Omdat ik het wél belangrijk vind. Bloed is een schaars goed dat hard nodig is om mensen te helpen en onderzoek te doen. Je kunt er letterlijk levens mee redden. Ik wil graag iets doen om mensen te helpen en ik heb daarom dus besloten om bloeddonor te worden. Ik denk er niet veel over na, maar af en toe, als ik over straat loop, denk ik: ‘Goh, misschien heeft iemand hier een zakje van mijn bloed gehad. Misschien heb ik vandaag geholpen om een leven te redden. Of misschien wordt er vandaag een belangrijke medische ontdekking gedaan met behulp van mijn bloed.’

En dat is dus wél leuk!

En nu verder over de open dag. Sanquin had allerlei activiteiten georganiseerd waar we aan mee konden doen. Jouke liet zijn bloeddruk opmeten, ik mocht zelf een naald aanprikken op een prik-arm en we hebben de bloedgroepen van buisjes bloed bepaald. Erg leuk om op die manier nog iets meer te leren over hoe de bloedvoorziening in Nederland in zijn werk gaat. Het was bovendien erg druk, goed om te zien dat meer mensen hierin geïnteresseerd zijn!

IMAG0161 5

 

 

Mocht je na het lezen van dit stukje meer willen weten over Sanquin, dan kun je naar hun website gaan voor informatie. 🙂

Advertenties

2 responses to “De rode motor

  1. vivian18 schreef:

    Zeker een leuke ervaring!

  2. Oma Bijvoets schreef:

    Heel goed van jou Laura, om bloeddonor te zijn.Goed ook dat je doorzet omdat het geen pretje is!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: