Leven volgens Laura

Lau·ra (v.). 1. Van het leven genietend meisje.

Het Vrijdaglijstje

op mei 3, 2013

Ik ben gek op lijstjes. Boodschappenlijstjes, verlanglijstjes, favorietenlijstjes… ik maak ze allemaal. Daarom hier elke vrijdag een lijstje! Benieuwd naar iets of een leuk idee voor het volgende lijstje? Laat het me weten!

Vandaag: de 10 meest onvergetelijke ervaringen van onze reis naar de VS!

Zoals ik al eerder vertelde hebben Jouke en ik van september tot en met november een rondreis gemaakt door de VS. We begonnen in Seattle, zakten af tot in het uiterste zuiden van Californië, staken over naar Florida en reden vanuit daar weer omhoog naar New York. Inmiddels zijn we alweer vijf maanden thuis en is de hele ervaring een beetje bezonken. Nu we er met wat meer afstand op kunnen terug kijken, kan ik goed zeggen welke dingen het meest bijzonder waren om mee te maken tijdens die reis. Dan heb ik het nu niet over de abstracte zaken, zoals het ongelooflijke gevoel van vrijheid en het drie maanden samen zijn, maar over concrete ervaringen en dingen die we hebben gedaan. Vandaar vandaag dus een lijstje met de 10 dingen die mij het meest bij zullen blijven!

1. Zwemmen met de Manatees
In Florida, bij het plaatsje Crystal River, zwommen Jouke en ik met Manatees. Deze naam klinkt misschien niet zo bekend: het zijn een soort zeekoeien. In Amerika worden ze ‘gentle giants’ genoemd, ofwel zachtaardige reuzen. Dat is ook de beste omschrijving voor deze dieren. Ze zijn nieuwsgierig, komen je besnuffelen, spelen met je en zijn ontzettend lief. Het was absoluut het leukste wat we gedurende de drie maanden hebben gedaan.

SAM_1280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Disneyland, California
Dit lijkt misschien iets voor kinderen. Ach, eigenlijk is dat misschien ook wel zo. Maar ik ben nu eenmaal gek op Disney, gek op pretparken en gek op sprookjes. We hebben zo’n enorm leuke dag hier gehad! We hadden het geluk dat we een rustige dag hadden uitgekozen, waardoor we nergens lang hoefden te wachten en zelfs attracties twee keer konden doen. Het oorspronkelijke Disneyland is veel groter dan de versie in Parijs, waardoor veel attracties nieuw voor ons waren. Ontzettend leuk!

3. Kajakken bij La Jolla
La Jolla is een plaatsje vlakbij San Diego, dat in het uiterste zuiden van Californië ligt. La Jolla staat bekend om de uitstekende watersportmogelijkheden en daar wilden wij natuurlijk gebruik van maken! We kozen ervoor om een kajaktour te doen over de Pacifische Oceaan. Dat was zo cool! Samen in een kajak over de grote zee varen, zeeleeuwen spotten en de hele kustlijn van Californië bewonderen. Heel gaaf om te doen. 

4. Ojai
Niet zo bekend op het eerste gehoor. Het is een klein, chic dorp iets boven Los Angelos, waar zich één van de boekhandels bevindt van de lijst van ’20 most beautiful bookstores in the world’. Bart’s Bookstore bevindt zich vrijwel volledig in de open lucht (dat kan ook alleen in Californië, natuurlijk) en richt zich volledig op tweedehands boeken. Het is echt een droom van een boekwinkel en je voelt de liefde van de eigenaars als je door de zaak loopt. Een geweldige zaak. (De volledige lijst is overigens hier te vinden. Er staan ook twee Nederlandse boekhandels op, waaronder degene waar Jouke en ik vorige maand in Maastricht zijn geweest 🙂 ).

SAM_0420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Goud zoeken in Calico Ghost Town
Eén van de dingen waar je aan denkt bij de VS, is toch wel het Wilde Westen. De tijd van Cowboys, van Billy the Kid en natuurlijk van het goud zoeken. In Calico Ghost Town, een verlaten mijnstadje, hebben we zelf goud mogen zoeken (Jouke deed dat zelfs met een cowboyhoed op). Het was superleuk om zoiets te doen, ook al wisten we natuurlijk wel dat het Fool’s Gold (pyriet, geen echt goud dus) was en gewoon ‘iets leuks voor de toeristen’. We vonden het zo grappig om met een grote schaal goud uit het water te zeven en de kleine klompjes bij elkaar te verzamelen. Het buisje met gevonden goud staat hier trots in de boekenkast!  

6. Mesa Verde
Dit was een ontzettend leuk uitstapje omdat we ons weer even kind voelden. Mesa Verde is een overgebleven nederzetten van Indianen uit de 13e eeuw, die hun woningen uithakten in de rotsen. We hebben die woningen onder leiding van een gids kunnen bezoeken, en moesten daarvoor steile hellingen afdalen, over rotsblokken klauteren, kruipend door donkere gangen… we voelden ons net een kind in een speelparadijs. Daarbij was het ook gewoon heel leuk om te zien – een geweldige combinatie van cultuur en avontuur dus!

7. Gokken op The Strip
Natuurlijk konden we in Amerika het walhalla van de gokkers niet overslaan en zijn we ook naar Las Vegas geweest. En wat was het leuk om daar een avondje te gokken! De gekte in Sin City is enorm: de vreemdste mensen komen voorbij, men loopt over straat met cocktails in glazen van één meter, er wordt met honderdduizenden dollars tegelijk gegokt en om de haverklap zie je een pasgetrouwd stel voorbij komen. Het was heerlijk om daar voor even deel van uit te maken en je helemaal onder te dompelen in deze gekkigheid.

SAM_0709

 

 

 

 

 

 

 

8. Plantages bezoeken
De tijd voor de Amerikaanse burgeroorlog wordt nog wel omschreven als ‘de tijd waarin mannen nog heren waren en vrouwen nog dames’. Dit heeft voor mij altijd een soort romantische aantrekkingskracht gehad, samen met een grote interesse voor (en afschuw van) het tijdperk van de slavernij. Ik heb Gone with the Wind al 100 keer op DVD gezien en lees graag boeken over deze periode. In de VS keek ik dan ook enorm uit naar het bezoeken van een echte Amerikaanse plantage. We hebben er maar liefst twee bekeken: Laura Plantation, een oude creoolse plantage vlakbij New Orleans, en Boone Hall, een Amerikaanse plantage bij Charleston waar North&South is opgenomen. Heel leuk om die gigantische huizen van binnen te kunnen bekijken, en tegelijk vreselijk om de slavernijgeschiedenis nog zo duidelijk te zien.

9. Holocaust Museum
Een nog vreselijker stukje geschiedenis is het onderwerp van het Holocaust Museum. Het woord zegt het al, een museum gericht op alle afschrikwekkende details van de Holocaust. Het is moeilijk in woorden te vatten hoe het voelde om dit museum te bezoeken. Bij binnenkomst krijg je een klein boekje met de details van iemand die de Holocaust heeft meegemaakt. In ieder deel van het museum lees je de volgende bladzijde, zodat je er langzaam achter komt wat er met die persoon is gebeurd. Je begint bij de jaren ’30 met de opkomst van de nazi’s en eindigt, via de bezetting en de concentratiekampen bij de bevrijding en het verzet. Er staat onder meer een echte barak uit Auschwitz en een treinwagon waarmee joden naar Dachau werden vervoerd. Het is onbeschrijfelijk hoe het voelt om hierdoor heen te lopen. Toen we aan het eind op de eremuur voor verzetsleden ook nog de namen van mijn overgrootouders tegenkwamen, werd het ons (en met ons vele anderen om ons heen) een beetje te veel. Geëmotioneerd verlieten we het museum. Deze ervaring is ons lang bij gebleven en verdient daarom zeker een plekje in deze lijst.

10. Honey Island Swamp Tour
Om de lijst mee af te sluiten nu weer wat vrolijkers! Vlakbij New Orleans deden we een Swamp Tour: een rondvaart door het moeras op zo’n ‘plat’ bootje. Dit was één van de leukste dingen van onze reis. Twee uur lang hebben we door het moeras gevaren. We zagen natuurlijk alligators (tientallen!), maar ook slangen, schildpadden en zelfs everzwijnen. Geweldig om mee te maken!

SAM_1069 SAM_1077

Advertenties

One response to “Het Vrijdaglijstje

  1. Oma Bijvoets schreef:

    ik heb weer alles meebeleefd hoor, van jullie prachtige reis.!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: