Leven volgens Laura

Lau·ra (v.). 1. Van het leven genietend meisje.

Tour de Fryslân

op juli 22, 2013

Toen Jouke en ik elkaar in 2007 ontmoetten, stelde hij zich voor als ‘ik heet Jouke, tja, die naam zul je wel niet kennen, maar mijn ouders komen uit Friesland, dus vandaar’. Waarop ik lachend antwoordde:’Mijn ouders heten Akke & Tjalling, dus we kunnen elkaar een handje geven!’. Het was duidelijk in de sterren geschreven ;).

In het kader van onze Hoofdstedentour in 2013 moesten we natuurlijk ook een keer naar Leeuwarden. Afgelopen vrijdag had Jouke een dagje vrij genomen en besloten we naar het hoge noorden af te reizen. Omdat het toch wel een behoorlijk eind rijden is (230 km enkele reis), wilden we zoveel mogelijk uit ons bezoekje halen en hebben we een heel rondje Zuid-West Friesland gedaan, waarbij we, mede door onze Friese voorouders, hele leuke dingen zijn tegen gekomen. Hierbij een fotoverslag van dit minitripje!

Na een stevig autoritje arriveerden we om 11:00 ’s ochtends bij het begin van onze rondrit: het stadje Sloten. Dit is het kleinste stadje van de Elf Steden uit de Elfstedentocht en heel charmant. Het is een leuk oud dorpje, gebouwd rond een centrale gracht, waar we omheen zijn gelopen.

1: Sloten

1: Sloten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sloten was niet alleen het eerste stadje dat we bezochten, maar ook het beginpunt van een autotocht die wordt beschreven in onze reisgids van Nederland. Dit tochtje voert via Sloten onder meer langs Stavoren en Hindeloopen. In Stavoren bezochten we uiteraard het beroemde Vrouwtje van Stavoren – een standbeeld van de vrouw uit deze legende. Dit is een verhaal over een rijke, hoogmoedige vrouw die het lot tart en uiteindelijk tot de bedelstaf vervalt. Je moet wel oppassen dat je in Stavoren niet over haar heen kijkt – ze is ongeveer zo groot als een flinke kabouter!

2: Stavoren

2: Stavoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Hindeloopen hebben we de kerk en het omliggende kerkhof bezocht, waar ook een aantal militaire graven van Engelse vliegeniers uit WOII waren. Confronterend om te zien dat die jongens vaak jonger waren dan Jouke en ik – ze waren niet ouder dan 22, 23.

3: Hindeloopen

3: Hindeloopen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Hindeloopen besloten we dat het tijd werd voor een leuke omweg. Voordat we daar echter aan konden beginnen, kwamen we wat obstakels tegen… schapen op de weg!

4: Schaapjes!

4: Schaapjes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tja, waarom niet?!

In plaats van de route verder te volgen (die hadden we inmiddels sowieso al grotendeels gedaan), besloten we een omweg te maken richting twee dorpjes: Parrega en Exmorra. Parrega is het dorpje waar mijn oma is geboren en opgegroeid en was dus voor mij heel bijzonder om te bezoeken. Na een telefoontje naar mijn moeder wisten we zelfs het huis te vinden waar ze heeft gewoond!

5: Parrega

5: Parrega

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn oma vindt het helemaal het einde dat we hier zijn geweest en heeft de foto inmiddels naar de hele (Friese) familie doorgestuurd ;).

Na het bezoekje aan Parrega reden we door naar een nabijgelegen dorp, Exmorra. Hier staat een oorlogsmonument voor onder meer een broer van mijn andere (inmiddels overleden) oma. Hij zat als geheim agent in een vliegtuig van de geallieerden dat in 1944 is neergestort, waarbij alle bemanningsleden zijn omgekomen. Bijzonder om zijn naam bij het monument te zien staan.

6: Exmorra

6: Exmorra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna was het dan tijd voor het eigenlijke doel van dit reisje: Leeuwarden, provinciehoofdstad #7! We hebben eerst een stadswandeling door deze mooie, chique stad gemaakt.

7: De Waag

7: De Waag

 

 

 

 

 

 

 

 

8: Jouke met echte Friese dûmkes

8: Jouke met echte Friese dûmkes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9: Ik voor het huis van Matahari

9: Ik voor het huis van Matahari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om het rondje Leeuwarden af te sluiten, besloten we nog de toren van Oldenhove te beklimmen. Deze staat, net als de toren van Pisa, scheef en is daardoor heel bevreemdend. Je voelt je constant scheef staan en daar wordt een trap oplopen niet bepaald makkelijker van… tel daarbij mijn chronische hoogtevrees op en je begrijpt dat dit niet mijn favoriete deel van de dag was ;). Maar ik heb het in ieder geval gedaan!

10: Jouke bij de toren

10: Jouke bij de toren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de dag nog heerlijk afgesloten met pannenkoeken eten – een echt Hollands/Fries uitje was dit dus!

Doel 64: In 2013 iedere maand een Nederlandse provinciehoofdstad bezoeken (7/12)
Tot nu toe: Middelburg, ’s Hertogenbosch, Maastricht, Arnhem, Utrecht, Lelystad en Leeuwarden!

Advertenties

One response to “Tour de Fryslân

  1. Oma Bijvoets schreef:

    Leuke blog Laura over Friesland.Ja jullie hebben natuurlijk nog een hele boel leuke en oude dingen niet gezien.De ald Faerserf roete,b.v. maar dan is een dag tekort .Liefs Oma
    Maartje had het ook op facebook gezien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: