Leven volgens Laura

Lau·ra (v.). 1. Van het leven genietend meisje.

Weekendje Groningen

op augustus 14, 2013

Als onderdeel van ons rondje provinciehoofdsteden was in augustus Groningen aan de beurt. Omdat dit voor ons de verste stad was (ruim 250 km), besloten we hier een weekendje van te maken en wat meer te bezoeken dan alleen de stad. Hierbij een verslagje van wat we allemaal hebben gedaan!

Zaterdag 3 augustus
We vertrokken ’s ochtends om 8:00 richting het hoge noorden. Het was dat weekend nog steeds ruim boven de 25 graden, dus we waren helemaal in vakantiestemming. Na een rit van ruim 3 uur (inclusief thee en koffie bij de McDonalds 😉 ) reden we Groningen binnen, alwaar helaas op zo’n 100 meter van ons hotel de weg opgebroken was en we dus een omleidingsroute moesten volgen. De TomTom raakte volledig van slag (echt, hij probeert je dan 20 keer om te laten draaien, waarbij ik op een gegeven moment verwacht dat hij tegen je gaat schreeuwen – gelukkig blijft Bram altijd rustig) en na een omleiding van ruim 4 km (!) kwamen we dan toch uiteindelijk op de plaats van bestemming aan. We hadden een prima 4* hotel met, tromgeroffel, valet parking! Dat hadden we nog nooit eerder meegemaakt en het voelde helemaal Hollywood. Wel een beetje sneu als je dan de parkeerjongen in onze VW Polo weg ziet rijden – eigenlijk moet je dan natuurlijk met een Porsche of Jaguar aan komen. Maar goed, we waren ingecheckt.

Net zoals in de andere hoofdsteden besloten we ook in Groningen eerst een stadswandeling bij het VVV-kantoor te halen. Het was de beste die we tot nu toe hebben gehad – in ieder geval qua aanwijzingen. In de andere steden hebben we minimaal één keer verdwaasd staan rond kijken, omdat de kaart of de uitleg niet klopte bij het punt waar we op dat moment stonden. Hier konden we alles zonder moeite vinden – wat wel prettig was in de hitte. Tijdens de wandeling kwamen we onder meer langs….

SAM_1974

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende oude stadspoorten…

SAM_1947

 

 

 

 

 

 

Vroegere gasthuizen voor weduwen, wezen en ouderen…

SAM_1978

 

 

 

 

 

 

 

 

En natuurlijk de Martinitoren!

(Dit is overigens de laatste toren die ik beklim. Het lijkt wel alsof mijn hoogtevrees met iedere trap erger wordt – laten we zeggen dat dit géén leuke beklimming was!)

Halverwege de wandeling maakten we een stop bij het Stripmuseum. Hoewel we buiten de Donald Duck verder eigenlijk geen strips lezen, leek het ons toch leuk om hier eens rond te kijken. En het was leuk! Het is denk ik een walhalla voor echte stripfanaten (wij kenden de helft niet eens…), maar ook voor ons was het leuk. Vroeger las ik Jan, Jans en de Kinderen heel graag en kijk eens wie we tegen kwamen…:

SAM_1962

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien dat we er nog eens zo één in de huiskamer zetten.

Ook Cornelis Prul hebben we nog even met een bezoekje vereerd:

SAM_1964

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels was de middag bijna voorbij en besloten we terug te gaan naar ons hotel om ons even op te frissen en een uurtje bij te komen. We hadden om 19:00 gereserveerd bij Hanasato, een Japans restaurant in Groningen dat als enige in Nederland het echte Shabu Shabu serveert. Wij wisten eigenlijk niet eens wat dit inhield, maar het leek ons leuk om het te gaan proberen. Na wat (heerlijk!) sushi vooraf kregen we dan de ‘Shabu Shabu’ als hoofdgerecht. Het is eigenlijk een soort Japanse fondue: je krijgt een grote schaal hete bouillon op tafel, op een keramisch kookplaatje, en daarbij dungesneden vlees, vis en groente, die je vervolgens zelf in de bouillon kunt garen. Daarbij natuurlijk rijst en verschillende sauzen. Heerlijk! We hebben echt genoten – niet alleen van het vreselijk lekkere eten maar ook van de geweldige service en de hele sfeer er om heen. Echt een aanrader voor wie er ook een keer naar Groningen gaat!

Zondag 4 augustus

We vertrokken rond 10:00 alweer uit ons hotel, omdat we nog twee dingen buiten de stad Groningen wilden bezoeken. Allereerst reden we nóg verder naar het noorden – totdat we zo ongeveer niet meer verder konden. We waren aangekomen in Pieterburen en wilden hier uiteraard de bekende zeehondencrèche bezoeken (dingdingding: ook een DZP-doel!).

Natuurlijk hebben we de tijd vooral doorgebracht met ‘oooohhhh’ en ‘achgossie’ roepen terwijl we de superschattige zeehondenkopjes zagen zwemmen en duiken, maar we hebben ook gezien dat er hier erg goed werk wordt gedaan. We hebben de souvenirwinkel dan ook nog maar even gespekt – de opbrengst gaat tenslotte weer naar de zeehondjes. Op het moment dat wij er waren, zaten er maar liefst 174! Kijk mee naar de schattige foto’s….

 

SAM_1998SAM_2004SAM_1994

SAM_1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna reden we zo’n 100 km binnendoor (tip voor de provincie Groningen: leg wat extra snelwegen aan. Echt, je doet ons ‘stadsmensen’ daar een groot plezier mee!) om uiteindelijk in het uiterste zuidoosten van Groningen in Bourtange aangekomen. Dit is een oud vestingstadje dat helemaal is opgebouwd in de vorm van een ster. Het is nu een openluchtmuseum en erg leuk om eens doorheen te wandelen. We hebben de hele omliggende stervormige dijk afgelopen. Op deze foto is de stervorm een klein beetje te zien:

SAM_2009

 

 

 

 

 

 

Na Bourtange reden we weer naar huis, waarbij de TomTom ons tot onze verbazing door Duitsland voerde. We zijn tenslotte thuis gekomen. Echt een geslaagd tripje! Volgende maand is Drenthe aan de beurt :).

Doel 64: In 2013 iedere maand één provinciehoofdstad bezoeken: 8/12 !
Doel 66: Naar de zeehondenopvang in Pieterburen: voltooid! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: