Leven volgens Laura

Lau·ra (v.). 1. Van het leven genietend meisje.

Alle hoofdsteden op een rij!

op januari 29, 2014

Zoals ik hier wel eerder heb verteld, hebben Jouke en ik in 2012 een lange reis gemaakt door de Verenigde Staten. Hierdoor was ons geld een beetje (nouja, zeg maar gerust helemaal) op en hadden we in 2013 geen  groot budget om op vakantie te gaan. Om toch aan onze reislust te kunnen voldoen, besloten we om te proberen om in 2013 iedere maand een provinciehoofdstad te bezoeken. De laatste hebben we deze maand gedaan (door alle feestdagen in december moesten we Zwolle een weekje uitstellen), maar we hebben ze wel binnen een jaar allemaal bezocht. Doel geslaagd dus! Hierbij een mooi overzichtje van de tripjes dit jaar.

Het rondje Nederland begon in januari met een bezoek aan Middelburg, hoofdstad van Zeeland. Hoewel koud en regen (tja, het is Nederland in de winter…) was dit een leuk stadje om te bezoeken. Helaas bleek het klooster op dat moment dicht te zijn. We hebben er toch een leuke stadswandeling kunnen doen. Het is maar een kleine stad, maar zeker leuk voor een dagtripje.

IMAG0131

 

 

 

 

 

 

 
In februari was het tijd voor een bezoek aan Den Bosch, hoofdstad van Noord-Brabant. Wat een leuke stad was dat! Helaas was het in de winter niet mogelijk een rondje te varen op de Binnendieze (het water dat door en onder de stad loopt), maar daardoor hebben we wel meteen een goede reden om eens terug te komen. Ook hier hebben we een stadswandeling gemaakt, waarbij we onder meer het oudste stenen huis van Nederland hebben gezien. Ook mochten de Bossche Bollen (bah.) natuurlijk niet ontbreken!

SAM_1654 SAM_1673

 

 

 

 

 
In maart reden we zo’n 200 kilometer om de laatste zuidelijke provinciehoofdstad van Nederland te bezoeken: Maastricht, uiteraard in Limburg. Hier bekeken we niet alleen de stad, maar kozen we ervoor om ook een rondleiding door de mergelgrotten te doen. Echt een aanrader, vooral het deel waarbij we in het aardedonker door een tunnel moesten…!

SAM_1714 SAM_1739

 

 

 

 

 

Arnhem in Gelderland bezochten we in april. Deze stad viel ons een beetje tegen: het was er nogal een zooitje en, op de herinneringen aan de strijd in WOII na, was er niet veel te doen en te zien. Mijn Gelderse familie zweert echter bij deze stad, dus waarschijnlijk hebben we iets gemist ;). We zijn echter ook naar Kasteel Rosendael geweest, vlakbij Arnhem, en dat was wel erg leuk.

SAM_1777

 

 

 

 
In mei besloten we naar Utrecht (in Utrecht dus) te gaan. Daar hebben we de leukste VVV-wandeling gedaan: ‘de Hofjes en Kameren’ wandeling, waarbij je door allerlei verborgen tuintjes en gangetjes komt. Een soort stad-in-de-stad route, erg leuk! Ook namen we hier een kijkje in het Dick Bruna – museum en kochten we de Selexyz leeg. Gewoon omdat je deze mooie boekhandel niet voorbij kunt lopen.

SAM_1816 SAM_1804

 

 

 

 

 

 

 
Zoals je op de foto’s ziet, werd het nu eindelijk wat warmer. In juni was het eindelijk echt lekker weer en was het tijd voor die ene stad waar helemaal niet naar uitkeken: Lelystad in Flevoland. De stad wordt niet eens genoemd in onze reisgids en er is letterlijk niets te doen. We hebben dit opgelost door erheen te rijden, een foto te maken van iets waar Lelystad op staat, en op de terugweg het Muiderslot te bezoeken. Zijn we er in ieder geval geweest ;).

IMAG0228

 

 

 

 

In juli maakten we één van de leukste tripjes van dit jaar: naar Friesland om onder meer de hoofdstad Leeuwarden te bezoeken. We maakten er echter een rondje Friesland van: omdat zowel mijn als Joukes roots hier liggen, was er voor ons veel te zien. Erg bijzonder was voor mij vooral het zien van het huis waar mijn oma (met 7 broers en zussen!) is opgegroeid. Leeuwarden zelf vonden we verrassend leuk, we zagen hier natuurlijk de scheve kerktoren (vreselijk eng om te beklimmen, vond ik) en het huis van Matahari (dat later in het jaar deels is afgebrand…).

5: Parrega

 

In augustus was het tijd voor de, voor ons, verste provinciehoofdstad van Nederland: Groningen in Groningen. We kozen ervoor om een weekendje hierheen te gaan, want dit werd ons te veel rijden voor één dag. Op zaterdag bekeken we de stad en brachten we een bezoekje aan het Stripmuseum (erg leuk!). Op zondag besloten we de stad te verlaten en reden we naar Pieterburen voor het zeehondencentrum en naar Boertange (roteind rijden, echt.) om dat stadje eens te bekijken.

SAM_1962 SAM_2004

 

 

 

 

 

 

 

Haarlem, in Noord-Holland, was onze keuze voor september. Dit is echt een stad waar niet per se veel bijzonders te zien is, maar waar het gewoon leuk is om doorheen te lopen. Hier hebben we ook even de drie monopoly-straten (Barteljorisstraat, Zijlweg en Houtstraat) op de foto gezet. Dat deden we ook  al in Arnhem, Utrecht en Groningen. Wellicht dat we daar nog eens een volgend project van maken :).

SAM_2038

 

 

 

 

 

In oktober was de keus inmiddels niet zo groot meer. Deze keer namen we onze eigen provinciehoofdstad: Den Haag in Zuid-Holland. Dit was ontzettend leuk, mede omdat we hier een rondleiding door de Tweede Kamer gereserveerd hadden. We hebben het Binnenhof gezien, de Ridderzaal en natuurlijk de Tweede Kamer zelf. Erg interessant en bijzonder om eens te zien.

IMAG0314 IMAG0319

 

 

 

 

 

 

 

In november hebben we een beetje een misser gehad. We zijn toen een weekendje in Drenthe geweest met vrienden, waarbij we onder meer in Assen zijn gaan zwemmen (het subtropisch zwemparadijs was overigens wat overdreven. Pierenbadje was een betere benaming geweest.). Helaas zijn we toen vergeten foto’s te maken, maar we zijn er wel geweest!

December, laatste maand van het jaar, laatste provinciehoofdstad. Zoals gezegd zijn we toen door alle feestdrukte niet aan toegekomen, maar hebben we ons bezoek aan Zwolle in Overijssel uitgesteld tot januari. Twee weken geleden zijn we daar geweest. Wat een leuke stad! Erg mooi, het is goed te zien dat Zwolle ooit een rijke Hanzestad was. Hoewel we erg verregend zijn, was het het helemaal waard. We zijn zeker van plan er nog eens heen te gaan (met wellicht een bezoekje aan de Librije? Nog even sparen….).
SAM_2077 SAM_2076

 

 

 

 

 

Alles bij elkaar was dit een erg leuk project om te doen. We hebben veel van Nederland gezien en zijn van plan in de toekomst nog andere steden te bezoeken, zoals Delft en Leiden. Dit jaar willen we bovendien een tripje maken naar onze zuiderburen: Gent en Brugge staan onder meer op ons programma. Geslaagd doel dus!

Advertenties

One response to “Alle hoofdsteden op een rij!

  1. Oma Bijvoets schreef:

    Laura, leuk dat tripje door Nederland. Ik ben jaren geleden ook in de eerste en twede kamer geweest, met het OC.Wij waren daar de dag na Prinsjesdag, en volgden die debatten.Iedereen zat er, van het kabinet. Wij zaten op die eerste rij op het balkon Heel leuk toen!!
    Dag Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: